امروز: جمعه 10 فروردین 1403
دسته بندی محصولات
بخش همکاران
بلوک کد اختصاصی

دانلود تحقیق فقدان الگوی عملی در امر دینداری

دانلود تحقیق فقدان الگوی عملی در امر دینداری دسته: معارف اسلامی
بازدید: 5 بار
فرمت فایل: doc
حجم فایل: 120 کیلوبایت
تعداد صفحات فایل: 10

برای روشن شدن مفهوم دینداری می توان ابعاد آن را شناسایی کرد شناخت ابعاد به درک درست و عملیاتی مفهوم دینداری کمک می کند

قیمت فایل فقط 23,400 تومان

خرید

ابعاد دینداری

برای روشن شدن مفهوم دینداری می توان ابعاد آن را شناسایی کرد. شناخت ابعاد به درک درست و عملیاتی مفهوم دینداری کمک می کند. معتقد بودن، مؤمن بودن، عبادت روزانه، عمل اخلاقی انجام دادن و پایبندی به احکام شرع از مهم ترین وجوه دینداری هستند. در اسلام از آثار و نشانه های آن می توان به تلاش فرد در ارتقای دانش دینی، داشتن ظاهر دینی، اقامه نماز و ... اشاره کرد. آنچه در این تحقیق مورد نظر است، بررسی دینداری افراد براساس ابعاد آن است. اگرچه به طور تلویحی می توان به ابعاد مختلف دینداری اشاره نمود، اما این ابعاد غالباً در چارچوب الگوهای خاصی ارائه شده اند. در حال حاضر این الگوها یا الگوها با ابعاد و مؤلفه های دینداری، ابزار مطمئنی برای سنجش دینداری هستند که بدون استفاده از آنها، پیمایش در حوزه دینداری در سطح باقی می ماند.

الگوهای دینداری

این مسئله که ایران، جامعه ای دینی است و دین در تحولات اجتماعی آن تأثیر داشته، تاکنون بارها به بحث گذاشته شده است. پژوهش هایی چون بررسی « آگاهی ها و نگرش های فرهنگی- اجتماعی در ایران» و « بررسی ارزش ها و نگرش های ایرانیان»، که در سطح ملی و گسترده ای انجام شده اند، نشان دهنده ی میزان بالای دینداری و تمایلات مذهبی ایرانی هاست. اما نکته ای که در پژوهش های فوق توجه چندانی به آن انجام نپذیرفته است، عدم انتخاب الگویی برای سنجش دینداری و ابعاد آن است. مطالعه حاضر با بررسی الگوهای دینداری از میان آنها، یکی را به عنوان الگو قابل استفاده برای سنجش دینداری برمی گزیند.


الگوی دینداری گرهارد لنسکی

لنسکی از نخستین افرادی است که الگوی دینداری خود را در قالب سنجش ابعاد و شاخص های دینداری در اوایل دهه 1960 ارایه کرده است. دین از نظر لنسکی عامل مؤثری است که اندیشه و عمل فرد را حتی در جوامع مدرن متأثر می کند. وی برای سنجش این تأثیر گذاری، مهمترین جنبه های دینداری، یعنی« جهت گیری دینی» و « میزان درگیر بودن با گروه های دینی» را مورد بررسی قرار داده است. لنسکی با استفاده از رویکردهای اجتماعی و شخصی، بیرونی و درونی، چهار بعد مختلف برای دینداری تعریف می کند. دو بعد از این ابعاد، با فعالیت های جمعی دینداری ارتباط دارند و به فعالیت های مشارکتی و نیز فعالیت های معاشرتی مشهور شده اند. دو بعد دیگر نیز با گرایش های گوناگون دینی در ارتباطند که « راست کیشی» و « عبودیتی» نامیده می شوند. بررسی های اولیه با تأکید بر اهتمام دینی در شهر دیترویت در سال 1958 نشان دادند که، بین دو فعالیت دینی مشارکتی و معاشرتی و دو نوع جهت گیری راست کیش و عبودیتی رابطه بسیار کمی وجود دارد. وی با تکیه بر تحقیقات خود، معتقد است که این چهار بعد، کاملاً جدا و مستقل از هم هستند. لنسکی هریک از ابعاد دینداری را این گونه شرح می دهد: پایبندی معاشرتی مبتنی بر تعامل فرد با خانواده و دوستان و همکیشانی است که با او در دین و فرهنگ دینی سهیم هستند. در حالی که، پایبندی مشارکتی به مشارکت فرد در انجام فعالیت های دینی، به خصوص به صورت جمعی اشاره دارد. به عقیده لنسکی، جهت گیری عبودیتی یعنی همان ارتباط شخصی انسان دیندار با خدا، که موجب می شود فرد در تصمیمات مهم خود به خواست خدا، به طور جدی توجه کند. به نظر وی، دو بعد راست کیشی و عبودیتی فرد را به خود دین متصل می کنند و ابعاد مشارکتی و معاشرتی، فرد را به گروه های دینی پیوند می زند.

لنسکی، راست کیشی را میزان پذیرش نظریه های دینی( احکام) و دستورهای مجامع دینی و عبودیت را جهت گیری فرد در عرصه خصوصی در عبادت می داند. منظور از بعد التزام مشارکتی نیز التزام فرد به چارچوب ها و ساختارهای رسمی و جمعی یک دین است که سنجش آن با توجه به متوسط فعالیت های نیایشی و فعالیت های رسمی عبادتی میسر می شود. لنسکی الگوی دینداری خود را از آزمون بر کاتولیک ها، پروتستان ها و یهودیان به دست آورده است و یافته های پژوهش وی با ساختار و محتوای دینی این سه شاخه از دینداران منطبق است.

الگوی دینداری گلاک و استارک

فایل ورد 10 ص

قیمت فایل فقط 23,400 تومان

خرید

برچسب ها : فقدان الگوی عملی امر دینداری , ابعاد دینداری , الگوهای دینداری , الگوی دینداری گرهارد لنسکی , الگوی دینداری گلاک و استارک

نظرات کاربران در مورد این کالا
تا کنون هیچ نظری درباره این کالا ثبت نگردیده است.
ارسال نظر